Wat is Vijf Elementen Acupunctuur?

Acupunctuur is meer dan 4000 jaar geleden ontstaan. Er werd ontdekt dat het stimuleren van bepaalde gebieden van de huid invloed had op de organen. Door de eeuwen heen werd deze kennis verder ontwikkelt en doorgegeven van meester op leerling. Mede dankzij professor J.R. Worsley vond in de 20ste eeuw de traditie van Vijf Elementen Acupunctuur zijn weg naar Europa en de Verenigde Staten.

De vijf elementen van de Vijf Elementen Acupunctuur zijn Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze elementen zijn met elkaar verbonden en in voortdurend samenspel met elkaar. Ieder element heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Zo is elk element verbonden met een bepaald seizoen, orgaan, kleur, geluid, geur en emotie.

In ons lichaam vertegenwoordigen de Vijf Elementen de fases in de cyclusstroom van qi energie (vitale levensenergie). De qi energie stroomt door het lichaam via specifieke kanalen, meridianen. Elk meridiaan is gekoppeld aan een orgaan en op de meridianen bevinden zich acupunctuurpunten. Samen vormen deze meridianen een netwerk van levensenergie.

Specifiek voor Vijf Elementen Acupunctuur is het in kaart brengen van de energiestromen van de vijf elementen. Wanneer één van de elementen uit balans raakt heeft dit effect op de gehele gezondheid en welzijn. Met het opsporen en behandelen van een onbalans neemt men de oorzaak van wat de gezondheid en welzijn verstoort weg. Het doet specifieke klachten afnemen en je eigen herstellende vermogen versterken. Het tracht de persoon te helpen en te groeien tot zijn/haar volledige potentie.

Gezondheid en welzijn
Een bijzonder onderdeel van Vijf Elementen Acupunctuur is dat alle aspecten van ons mens-zijn in acht worden genomen. Er is niet alleen aandacht voor de klachten van lichamelijke aard, maar ook voor de eventuele emotionele, mentale en spirituele klacht(en). Alle niveaus van ons mens-zijn zijn met elkaar verbonden en door het in balans brengen van de energiestroom kan welzijn terugkeren.

Wanneer kies je voor Vijf Elementen Acupunctuur?
In principe heeft men bij alle klachten baat bij deze vorm van acupunctuur. Hiermee pretendeert acupunctuur niet bij iedere ziekte of klacht een oplossing te hebben. Veelal zoekt men met acupunctuur ondersteuning omdat bepaalde klachten niet via de gebruikelijke weg volledig opgelost worden. Het betreft ook vaak klachten of ongemakken waarvoor de bestaande medische behandelwijzen niet voldoende werkt. Acupunctuur is goed te combineren bij reguliere westerse therapieën en kan zelfs aanvullend werken.

Klachten die goed reageren op acupunctuur:
Angstigheid
Astma en benauwdheid
Depressie en bezorgdheid
Hoofdpijn en migraine
Hooikoorts en allergieën
Huidaandoeningen en eczeem
Lage weerstand
Menstruatieklachten en menopauze
Rugpijn
Slaapproblemen
Stress en burn-out
Spijsvertering- en darmproblemen
Vage of welzijnsklachten
Vermoeidheid of gebrek aan energie
Vruchtbaarheidsproblemen
Zwangerschapsondersteuning